Låt sommarens grillning bli ditt startskott för LCHF

Inget säger svensk sommar som några skivor fläskkarré på grillen, eller hur? Serverade med bearnaisesås och en sallad i en ljus sommarkväll som är lite för kall för att sitta ute i utan jacka.

Och vet du vad? Det där är en perfekt LCHF-middag!

Så om du har funderat på att ändra dina vanor lite, men inte riktigt kommit igång: här har du ett pangläge! Allt du behöver göra är att fortsätta äta som under sommaren. Du kan till och med fortsätta grilla, för vem säger att det måste vara varmt för att man ska grilla? Maten smakar ju lika bra även om du äter den inomhus.

Steg 1: Fortsätt med sommarmaten

Om du verkligen vill göra det enkelt för dig så fortsätter du helt enkelt med sommarmaten. Grilla en bit kött eller fisk, och servera med sallad eller sås.

Såserna kan du variera på flera sätt. Bearnaisesås är bra, liksom tzatziki. Rör ihop turkisk yoghurt och mosad fetaost, och vips har du en fetaostsås. Värm creme fraiche med en liten bit buljongtärning och smaksätt med balsamvinäger så har du en fantastisk sås så påminner om Italien. Creme fraiche, vitt vin, lite fiskbuljong ger dig istället en fisksås värdig en finkrog.

Steg 2. Utöka din grönsaksrepertoar

När du väl har kommit in i vanan att servera din proteinkälla med en sallad och lite sås är det dags att utöka urvalet av tillbehör. Sallad är alltid enkelt och bra, men ibland vill du kanske ha något annat till middag.

Då är det dags för gratäng. Istället för potatis väljer du rotfrukter med lägre kolhydratinnehåll. Exempel på sådana är rotselleri, kålrot, morot och majrova. Men det är inte bara rotsaker som funkar i gratäng, utan även broccoli och blomkål blir finfina när de får stå i ugn med en härlig gratängsås och ost på toppen.

Steg 3. Säg hej till vitkål

Vitkål… Detta är en stjärna bland grönsaker! Vitkål är god precis som den är, och den blir lika god om du tillagar den.

Strimla kålen tunt, salta den och låt den stå några timmar och mjukna. Gör sedan en coleslaw med majonnäs och turkisk yoghurt. Eller krydda med italiensk salladskrydda, olja och vinäger så har du en dundergod pizzasallad.

Vill du ha ett varmt tillbehör är det jättegott med smörstekt vitkål. Lättkokt fungerar den utmärkt för att ersätta pasta. Gräddstuvar du den blir den tillbehör och sås i ett.