Mindre kända dieter

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Atkins dieten är förmodligen en av världens till namnet mest kända dieter, även om inte alla vet exakt vad den innebär. Att den har att göra med lite kolhydrater och mycket protein vet nog de flesta, men exakt hur den funkar är inte alltid lika känt.

Det finns dock många andra dieter som går i liknande anda som inte alls är kända, och en av dem är den så kallade Hill dieten. Dr. Hill var en brittisk läkare som på 1950 och 1960-talet utarbetade en kosthållningsplan som gick ut på att man aldrig skulle kombinera proteiner med kolhydrater. Man fick, med andra ord, äta mycket av båda två men aldrig tillsammans. En typisk Hill måltid kunde därför vara en stekt köttbit med broccoli och ostsås eller en pastarätt med bröd och tomat. Enligt Hill metoden hör mat, men även dryck, till en av tre kategorier: kolhydrater, neutrala och proteiner. Man kan kombinera kolhydrater och proteiner med neutrala ingredienser men aldrig med varandra! Typiskt neutral mat och dryck är grönsaker och vatten.

Hills främsta målsättning var aldrig viktnedgång utan snarare att man skulle uppnå optimal hälsa och sin personliga idealvikt. Han menade att hans diet även kunde få en människa att gå upp i vikt, om så behövdes, och att hans näringslära motverkade allvarliga sjukdomar som diabetes och magsår.

En annan diet som går i liknande spår är Stenåldersdieten, vars princip är att vi rent fysiskt fortfarande är grottmänniskor och därmed bör äta som våra förfäder. Här uppmanas man till att ta bort allt från sin kost som tillhör den moderna världen, som till exempel socker, kaffe och lågfettsprodukter och uppmanas att äta grönsaker, nötter och rotfrukter. Med andra ord, sådant som en grottmänniska hade kunnat hitta i naturen. Den främsta kriken som riktats mot denna diet är att stenåldersmänniskan ofta led av bristsjukdomar och inte blev särskilt gammal, hur naturlig dennes diet än var.