Påskmat i LCHF-tappning

Snart stundar vårens högtid – påsken. De flesta högtider kommer med en fast meny bestående av saker som alltid finns på bordet och påsken är inget undantag. Här nedanför tipsar vi om hur du kan välja eller ändra för att göra påskmaten mer anpassad till en kost med lågt intag av kolhydrater.

Generellt är den svenska festmaten ganska väl anpassad till en lchf-kost och det är oftast ganska lite du behöver anpassa när du väl har tagit bort sötsaker, kakor och godis. Men för att hjälpa dig lite på traven om du tycker att det känns svårt kommer här en kort genomgång av påskmaten.

Kalla rätter

De kalla rätterna på påskbordet är ganska väl anpassade för en lågkolhydratkost.

  • Ägg är alltid rätt, ät så mycket du vill.
  • Sill som är inlagd i sötad lag bör du vara lite försiktig med. I och för sig äter du inte så mycket av själva lagen, men eftersom det är en del socker i den kan vissa bli triggade. Så ät fritt om du inte blir triggad och låt bli annars.
  • Rökt och gravad lax kan du äta som du önskar. Byt ut hovmästarsåsen mot dillmajonnäs.
  • Sillsallad bör du låta bli.
  • Laxmousse och gubbröra får du äta som de är.
  • Kallskuret kött är fritt fram, liksom pepparrotsåsen.
  • Paté går bra, men låt bli cumberlandsåsen. Välj istället lingon (ej sylt eller rårörda) till.

Varma rätter

På påsken finns det oftast tre olika alternativ bland de varma rätterna – lax, lamm och kyckling. Alla tre funkar bra för dig som äter lchf-kost, med laxen som förstahandsval eftersom den är fetast. Däremot får du se upp med tillbehören för alla tre.

Låt bli potatis. Det gäller både kokt och potatisgratäng. Gör istället en rotfruktsgratäng med kålrot, rotselleri, morot och mycket grädde och vitlök. En gratäng på rättika är också bättre anpassad till den som äter mindre kolhydrater.

Såser som serveras till varmrätterna fungerar oftast fint även för lchf. Det enda du bör vara observant på är brunsås som ibland smaksätts med gelé.

Efterrätter

Traditionella efterrätter och godis avstår du som äter lchf helt. Däremot finns det mängder med alternativ när du väljer bort socker. Panna cotta är till exempel perfekt att göra och smaksätta med nästan vad som helst. Rivet apelsinskal och kokos är en favorit som serveras med hackad mörk choklad på toppen.

Ostkaka på keso och mandel är lchf-vänligt. Servera den med vispad grädde och blåbär. Blåbärspajer är också ett bra alternativ till kakor eller tårta.