Om LCHF

[ivcs]
Type: article
[/ivcs]

Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat och representerar den typ av mathållning där man äter mycket lite kolhydrater och istället ersätter dem med proteinrik mat. Bra exempel på mat med många kolhydrater är bröd och socker, och enligt denna form av diet äter man så lite man bara kan av dessa. På så sätt uppnår man ett antal hälsofördelar, bland annat att man sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma, och det finns många människor som har lyckats gå ner mycket i vikt genom att följa LCHF metoden.

De som är hängivna följare av denna typ av kosthållning talar ofta om clean eating, vilket inte bara har att göra med att man äter lite kolhydrater utan också att man äter mat som inte är fullproppad med gifter och färgämnen. Man väljer med andra ord organiska alternativ så mycket som det går, liksom free range kött och glutenfria varor. Beroende på var man bor är sortimenten för dessa varor mer eller mindre tillgängliga, men många väljer idag att handla på nätet för att komma åt de bästa LCHF rätterna och ingredienserna.

För den som är ny på detta sätt att äta på kan det kännas lite ovant till en början och det är alltid bra att göra en del efterforskningar innan man kör igång. Det finns både böcker, artiklar och klubbar man kan gå med i och man kan hitta och utbyta fiffiga tips och smarriga recept. Att äta LCHF behöver inte alls vara tråkigt om man bara är villig att prova på lite nya varor och ingredienser, liksom att kunna byta ut vissa produkter som till exempel vanligt mjöl mot mandelmjöl, och pasta och potatis mot linser, quinoa och kale. Kombinerar man detta med att röra sig mycket blir man friskare, piggare och starkare och kommer aldrig vilja gå tillbaka!