Vad är svårast med LCHF?

Det här är en fråga som vi som äter lchf ofta får, och det är förstås väldigt svårt att svara på. För det som är svårast med lchf är ju väldigt personligt. En del tycker faktiskt inte att det är speciellt svårt alls att ändra sin kost till att innehålla mer fett och mindre kolhydrater, andra tycker att det verkar helt omöjligt.

Här tänkte vi ändå gå igenom några av de saker som vi får mycket frågor om, och hur vi tänker kring det.

För oss är inte lchf en diet för att gå ner i vikt. Istället ser vi det som ett annat sätt att äta, som får oss att må bra och fungera bättre i vår vardag. Vi äter lchf alltid och inte bara under en begränsad period. Det betyder att vi har fått fundera över alternativ till den mat vi åt tidigare och tänka nytt kring både vardag, fredagsmys och lördagsgodis.

Men visst vi lyxar också ibland – en bit choklad med stevia efter middagen slinker allt ner någon gång.

”Jag älskar efterrätter, finns det några desserter som är lchf-vänliga?”

Visst finns det desserter som funkar med lchf. Fast precis som med vanliga desserter så bör du inte äta dem varje dag om du vill ha en hälsosam livsstil.

Panna cotta är en klassisk lchf-dessert, och den kan du smaksätta på nästan hur många sätt som helst. Om du behöver söta den kan du antingen använda dig av valfri sockerersättning eller en liten mängd honung.

Desserter med mörk choklad är också lchf-vänliga eller lätta att justera så de blir det. Chokladkräm med vispad grädde, där du minskar på sötman och använder dig av något slags sockerersättning är lätt och gott.

”Lördagsgodis, då?”

Här är det en vattendelare i lchf-världen. Det finns sockerfritt godis som du kan ersätta lördagsgodis med rakt av. Däremot kanske du bör fundera över om du blir triggad av att äta livsmedel som smakar sött, så att du överäter. Kanske kan du låta bli lördagsgodiset helt? För många som äter lchf har suget efter sött minskat så mycket att det inte ens är något som vi saknar.