Lunchlådor har fått ett lite oförtjänt dåligt rykte om sig att vara tråkiga och ett sämre alternativ än uteluncher på stan. Men så behöver det inte alls vara! även om du jobbar på ett kontorshotell i Vasastan och har nära till storstadens alla lunchmöjligheter kan det faktiskt vara både godare och smartare att ta med sig en lunchlåda till kontoret.
Genom att laga maten själv har du koll på allt som ingår i den, och behöver inte fundera över kolhydratinnehåll eller hur du kan göra om rätterna som erbjuds så att de passar dig och din LCHF bättre. Dessutom är det både klimatsmart och plånboksvänligt att använda alla råvaror du handlar hem.
Skaffa snygga och bra lådor
Ett enkelt sätt att göra lunchlådan till en trevligare upplevelse är att sluta använda gamla glasslådor och istället satsa på riktiga matlådor.
Det finns snygga lådor i glas i lagom storlek för en lunch. Riktigt fancy blir det om du skaffar en bentobox med olika fack för de olika delarna av lunchen. Kanske kan det också inspirera till nytänkande när det kommer till lunch. Morotsstavar är ju inte bara nyttigt för barnen, utan även för oss vuxna.
Vad ska jag laga till lunch?
Det allra enklaste är att laga en eller två extra portioner när du lagar middag. Efter middagen lägger du det som är kvar i en eller två lådor, och vips så har du morgondagens lunch klar! På så sätt blir lunchen nästan gratis, både i tid och tankemöda. Plus att du slipper slänga rester, förstås.
Ett annat sätt är att dra igång storkok och göra många portioner mat på samma gång. Välj gärna att laga sådant som är i säsong och därmed billigt just för stunden. Frys in en del, låt en del bli lunch(er) och ät en del till middag. Mat som passar för storkok är till exempel ärtsoppa, köttfärssås, lasagne, linsgryta och ratatouille.
För dagar när det inte blir några rester efter middagen så kan det vara smart att ha något slags “nödkit” hemma. Kokt ägg och makrill i tomatsås funkar, liksom pasta med pesto. Tonfisk i burk kan du blanda med keso och lägga på bröd.