Soppa är perfekt höstmat. En härlig, len och smakrik soppa är perfekt comfort food när höstmörkret smyger sig på. Att det dessutom är lätt att variera soppa, och göra den lyxig med små medel är förstås en bra bonus.
Att äta soppa när du äter lchf är inga som helst problem. Åtminstone inte om du gör den själv så du vet vad som är i. Det finns massor med blenders som du kan använda för att mixa dina soppor släta och krämiga.
Gör din egen fond
Basen i alla goda soppor är en riktigt god buljong. Är du ambitiös kokar du förstås egen fond. Det är enklare än många tror att göra en ordentlig fond från grunden, men det tar lite tid. Och så ska du förstås förvara den fram till det att du använder den. Det går bra att frysa hemgjord fond, men oftast blir det stora satser så det krävs en del utrymme i frysen.
För att göra fond behöver du lök, morot och rotselleri. Vitlök funkar fint också. Persiljestjälkar behövs i alla fonder, liksom tomatpuré och svartpepparkorn medan resten av ingredienserna beror av vilken typ av fond du tänker göra. För köttfond lägger du till timjan och lagerblad, och för fiskfond lägger du till purjolök.
Till köttfond behöver du kött ben som du bryner hårt i en stekpanna eller i ugnen. Därefter kokar du dem med resten av ingredienserna och vatten i några timmar, tills de har släppt all smak till buljongen.
Fiskskrov behöver du inte bryna när du ska göra fiskfond, men i övrigt gör du på samma sätt. Till räkfond tar du räkskal som du bryner lätt i smör innan du kokar med vatten och resten av ingredienserna. Just räkfond ska dock inte koka mer än 15 minuter med skalen eftersom de kan bli beska.
Du kan förstås också göra grönsaksfond. Då bryner du lök med skal, och kokar sedan resten av grönsakerna med vatten i en dryg timme.
Själva soppan
När du har din fond är det dags för att göra själva soppan. Här är det återigen fritt fram för fantasin. Blomkålssoppa och svampsoppa är två klassiker såhär på höstkanten.
En broccolisoppa med ost kan blir en riktigt lyxig middag. Toppa den med rostade solroskärnor för lite extra lyx. Fransk löksoppa som du gratinerar med ost i ugnen blir också extra god om du har gjort egen fond.