Om du är van vid att bjuda in vänner på middag så finns det ingen anledning att sluta med det bara för att du har börjat följa en lchf-diet. Det finns massor av roliga recept på både huvudrätter och desserter som funkar bra för både de som håller koll på kolhydraterna och de som inte följer någon diet. Ofta blir gäster förvånade när du berättar att middagen var “diet-kost”, för det är inte alla som upptäcker det av sig själva.
Inte ens när det kommer till efterrätter behöver det vara uppenbart att det är en lågkolhydrat-version som erbjuds. Fördelen med lchf är att det finns många möjligheter att med relativt små medel anpassa efterrätter så att de får ett lägre kolhydratinnehåll.
Ofta innebär en lchf-diet dock att suget efter sött försvinner. I och med det så blir också längtan efter dessert mindre. Om du ändå vill ha något litet efter en middag kan en bit ost vara ett bra alternativ.
Desserter från frysen
Glass och parfait är efterrätter som är lätta att anpassa enligt direktiven för lchf. Dessutom har det nu kommit flera varianter av glass utan socker i butik om du vill köpa något färdigt.
Parfait som baseras på grädde kan varieras hur mycket som helst med olika smaksättningar. Om du inte triggas av smaken av sött finns det också möjligheter att använda både Stevia och andra sockerersättningar för att ge ytterligare möjligheter till smakvariation.
Frozen cheesecake är också en dessert som relativt lätt kan anpassas till en lågkolhydratkost och som blir en festlig avslutning på vilken middag som helst. Frozen cheesecake kan också vara ett alternativ till tårta vid födelsedagsfirande.
Mer tillagade efterrätter
En vanlig middagskombination är soppa och pannkaka, och det fungerar även för dig som äter lågkolhydratkost. Gör pannkakorna lchf-vänliga genom att byta ut mjölet och serverar dem med grädde och bär eller en kompott som du gör utan socker.
Våfflor enligt lchf-recept är också ett bra alternativ för en matig dessert som passar bra efter en lättare huvudrätt. Vem blir inte glad av en frasig våffla med grädde och varma bär, en torsdagskväll?
Om du förbereder några timmar innan så är panna cotta en perfekt dessert ur kolhydrat-synpunkt. Precis som med glassen så kan panna cotta smaksättas med nästan vad som helst och erbjuder alltså stor variation. Rivet apelsinskal och lite apelsinjuice fungerar får många, även om det inte är tillåtet ur strikt-lchf-perspektiv. Garnera med lite hackad mörk choklad.